ÖSSZEGZÉS

Azzal a céllal vágtunk bele a Veszprém Blues Fesztivál szervezésébe, hogy megrendezzük Magyarország eddigi legnagyobb, legszínesebb felhozatalú bluesfesztiválját, csinálunk egy olyan rendezvényt, ami a világ bármely pontján méltó ünnepe lehet a műfajnak.

A fesztiválon nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a műfaj sokszínűsége terítékre kerülhessen. A tradicionális akusztikus bluestól a jazz felé kanyarodó acid jazzes hammondos előadásokon keresztül a funky vagy a rock felé kikacsintó produkciók egyaránt a legjobb előadóikkal képviseltették magukat Veszprémben. Külön öröm volt, hogy az afro amerikai eredetű műfajt afrikai és amerikai muzsikusok közös előadásában is élvezhettük (Sugar Blue).

Szintén fontosnak tartottuk, hogy hitet tegyünk amellett, hogy a bluesban is egyenrangú partnerei a nők a férfiaknak. A sok énekesnő mellett külön öröm volt kiváló hangszereseket is a színpadon látni.

Régi vesszőparipánk az utánpótlás nevelés és az oktatás, ezért extra köszönet illeti a négy hangszeres workshop előadóit, akik olyan hasznos szakmai háttérinformációkkal látták el az érdeklődőket, hogy egy életre helyes pályára kerülhetett, aki ezeken részt vett. Egy bánatunk maradt ezzel, hogy miért nem lehet része mindez az általános könnyűzenei oktatásnak, mivel az itt hallottak, jóval túlmutattak egy-egy workshop keretein.

A fesztivál arculatát a kiváló New Yorki bluesmuzsikus, Brian Kramer grafikái tették felejthetetlenné. Az ő képeiből került ki a Hangvilla falaira kb 80 db és szintén az ő alkotásaiból készültek a díszletelemek a közösségi terekbe és a színpadok hátterébe.

A négy nap alatt kb 50 koncertet hallhatott a közönség a Hangvilla és az Expresszó színpadain valamint minden este ingyenes koncertekkel is kedveskedtünk a Papírkutya színpadán az érdeklődőknek.

Köszönet illeti az önkénteseket valamint azt a közel 50 fős csapatot, akik munkája elengedhetetlen volt ennek az eseménynek a létrehozásához.

Reméljük hagyományt tudunk teremteni ezzel a fesztivállal és Veszprém az Európai Blues színtér fontos városává tudja kinőni magát. A fesztivál nemzetközi visszhangja alapján erre nagyon jók az esélyeink.

A „Veszprém Blues Fesztivál ‘23” című projekt (OC-MUV/4-2022/144765) az Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósult meg. Elnyert támogatás: 50.000.000 Ft.